Promotie Topklasse (seizoen 2009-2010)


foto: Rob Langerak

Hoofdrol doelman Aäron Balk tegen Be Quick 1887
ARC stapt de topklasse in

HOORN – ARC maakte het ‘onmogelijke’ waar door de nieuw te vormen topklasse binnen te stappen. In een uiterst boeiende beslissingswedstrijd tegen Be Quick 1887 eiste doelman Aäron Balk een hoofdrol voor zich op via een serie knappe reddingen én een gestopte strafschop.

Door Wim de Lange

We schrijven 19 juni. Om exact elf minuten over halftien sloot ARC zaterdagavond op het kunstgras van Zwaluwen’30 in Hoorn het voetbalseizoen 2009-2010 af. Mét bloemen en champagne. Even daarvoor werd Patrick Vermeulen bedolven onder alles wat ARC heette. De kleine, blonde Waddinxvener schoot de vierde elfmetertrap in de noodzakelijk geworden strafschoppenserie (eindstand 1-1, óók na verlenging) achter de Groninger doelman Jeroen Vogel. Die rake trap was voor ARC voldoende, want eerder hadden Jim Blom, Machiel van Maarseveen en Mitchell Henkes ook al geen fout gemaakt vanaf de stip. Dit in tegenstelling tot de spelers van Be Quick 1887. De eerste strafschop eindigde tegen de lat, de tweede stopte Balk, de derde- en vierde waren raak. Eindstand 4-2, topklasse bereikt.
Het was zaterdagavond, tussen de felle buien door, een knotsgekke wedstrijd tussen twee ploegen, die het na een loodzwaar seizoen nog één keer moesten opbrengen. Echt gerust op een goed resultaat was men bij ARC ook niet. Logisch. Immers vijf spelers moesten als gevolg van een schorsing knarsetandend langd de kant toekijken: aanvoerder Stefan Schaafsma, Jordy Zwart, Marcel Vondeling, Rico Kogeldans en Gert Labots. Maar Be Quick-trainer Marcel Groninger zei het al: ,,dat zegt me niet veel, die invallers lopen wel een stap extra.” Aldus geschiedde. Dieter Vreeken, Mitchell Henkes, Derek Prins, Maurits Splinter alsook later de invallers Richard Zijderveld en de debuterende a-junior Youri Looijestijn, allen kleunden er lustig op los en verzaakten niet. Naast Balk, die in de slotfase van de reguliere speeltijd al twee formidabele reddingen op zijn naam bracht, was er ook een hoofdrol weggelegd voor Machiel van Maarseveen. Normaal rechtsback, maar voor deze gelegenheid door zijn trainer Edwin Vurens aangewezen om Willem Lanjouw, de stormram in de spits van Be Quick 1887, aan banden te leggen.

Leeuw
Van Maarseveen beet zich in die opdracht vast als een leeuw op z’n prooi. Lanjouw kreeg hoegenaamd geen kans. Op één moment na dan. Dat diende zich aan in de 89e minuut, toen Van Maarseveen zijn opponent even kwijt was. Gelukkig voor ARC ketste de kopbal van Lanjouw tegen de paal. Mede daardoor diende zich een verlenging aan. ARC kende overigens in de reguliere speeltijd een bliksemstart, want al na exact 19 seconden verdween een lob van Patrick Vermeulen over doelman Vogel in het doel: 1-0. Toen Be Quick 1887 van die schrik was bekomen, nam het langzaam maar zeker het initiatief. En kwam, via een kopbal van Kevin Waalderbos (de ARC-defensie greep onvoldoende in) terecht op 1-1. Vervolgens wisselde de verhoudingen. Dat was ARC, met name een periode na rust, beter, dan liet Be Quick 1887 weer z’n tanden zien. Invaller Richard Zijderveld was in de verlenging heel dicht bij de 2-1, maar zijn inzet rolde tegen de paal. Waarna ARC zich dus bij de strafschoppen de sterkste toonde.

Machiel van Maarseveen: "Ik kende hem niet"
HOORN – ARC uitblinker Machiel van Maarseveen zette zaterdag Be Quick 1887 schutter Willem Lanjouw (22 treffers in de competitie) in de schaduw. "Ik kende die jongen niet, wist alleen dat hij snel was. Dat klopte, maar slim was hij óók. Het ging lekker, ja, echt veel kansen kreeg hij niet. Die plaats in het centrum van de defensie was overigens niet nieuw voor me. Bij Olympia en Excelsior speelde ik daar ook. Eigenlijk sta ik daar liever dan op de backplaats. Ik ga nu met een lekker gevoel op vakantie. Heerlijk even ontspannen op het Griekse eiland Zakynthos..."

Edwin Vurens: "Dit voelt als een kampioenschap"
HOORN – Hij zocht even de rust. Terwijl de spelers van ARC de stap naar de topklasse rond de middencirkel samen met de Alphense aanhang uitbundig vierden, stond Edwin Vurens in de regen moederziel alleen voor de kleedkamer. Van afstand sloeg de trainer het feestgedruis gade. En genoot, intens zelfs.
"Dit is mooi, heel mooi," zei Vurens, die in zijn eerste ARC-seizoen meteen succes inhaleert. "Dit voelt als een kampioenschap, echt. Ik weet waarover ik praat, want met FC Zoetermeer pakte ik ooit een titel, om overigens een jaar later weer te degraderen, maar dit even ter zijde..."
En Vurens vervolgt: "Wat een voldoening en wat heb ik een respect voor die jongens, die het nu hebben moeten doen. Laten we eerlijk zijn, door alle schorsingen begonnen we toch met een vrij mank elftal aan deze finale. Maar mede door die snelle goal van Patrick Vermeulen, goed van onze kant, maar daarna waren er, eerlijk is eerlijk, momenten dat ik het somber inzag. Het is dat Aäron Balk goed bij de les bleef. Hij stond zeer goed te keepen en sleepte ons er doorheen, ook bij de strafschoppen."
Hoewel de competitie in de topklasse al op 21 augustus begint, is Vurens niet voornemens om zijn manschappen na een dergelijk lang seizoen al snel weer op de training te vragen. "Absoluut niet. Die jongens hebben zeker nu recht op enkele weken rust. De eerste training staat voor 23 juli gepland en dat blijft zo. Op 3 augustus spelen we onze eerste oefenwedstrijd, uit tegen Zevenhoven."

Spaanse zon
"Zelf heb ik ook grote behoefte om op vakantie te gaan. Ik zoek de Spaanse zon op en dat doe ik nu met een extra voldaan gevoel." Vurens raakt van de huidige selectie alleen Mitchell Henkes (naar Zwammerdam) kwijt. Een nieuw gezicht straks is onder andere spits Sander van Gool, die overkomt van de Goudse hoofdklasser De Jodan Boys. Is die selectie straks goed genoeg voor de topklasse? Vurens: "Volgens mij wel. Versterking? Misschien een ex-speler uit het betaalde voetbal, is altijd welkom, maar we moeten er wel beter van worden".

Lange dag voor Berck Beelenkamp
Het werd zaterdag een wel heel lange dag voor ARC’er Milan Berck Beelenkamp. Heel vroeg in de ochtend, om vijf uur om precies te zijn, vertrok de speler met het vliegtuig vanuit het Franse Montpellier, waar hij sinds afgelopen woensdag vakantie vierde. Via een tussenstop in Parijs werd hij door zijn vader op schiphol opgewacht om vervolgens naar ARC te rijden. Samen met zijn ploeggenoten keek Milan eerst naar Nederland-Japan. Gistermorgen vertrok zijn vliegtuig al om acht uur voor de terugvlucht. Het was ARC er derhalve, door de vele afwezigen, veel aan gelegen dat Berk Beelenkamp tegen Be Quick 1887 in actie kwam.

Aäron Balk: "Strafschoppen blijft een loterij" Aäron Balk kon natuurlijk niet meer kapot bij de supporters van ARC. De doelman had zijn ploeg niet alleen in de reguliere speeltijd op de been gehouden via een aantal uiterst bekwame reddingen. In de noodzakelijk geworden strafschoppenserie slaagde hij erin om een door de Groninger Martijn Bosman genomen elfmetertrap te stoppen. "Zo'n strafschoppenserie blijft natuurlijk een loterij. Bovendien, een echte specialist ben ik nu ook weer niet. Ik probeerde steeds vertrouwen uit te stralen en ja, dat het lukte om de tweede strafschop te stoppen was natuurlijk prachtig. Af en toe moet je wat geluk hebben...¨

ARC en Argon dertig keer in actie
ARC en Argon spelen in de topklasse liefst dertig wedstrijden. Naast reeds min of meer vertrouwde namen als Barendrecht, Capelle, Katwijk, FC Lisse en Rijnsburgse Boys treft ARC ook roemruchte ploegen als de kersverse algeheel landskampioen IJsselmeervogels en Spakenburg. De indeling voor de topklasse: ARC, Barendrecht, Capelle, CSV Apeldoorn, Excelsior'31, Flevo Boys, SC Genemuiden, Harkemase Boys, HHC Hardenberg, Hoek, Katwijk, FC Lisse, Rijnsburgse Boys, Spakenburg, Sparta Nijkerk en IJsselmeervogels.

Het Mijdrechtse Argon komt door de zege van ARC op Be Quick 1887 uit tegen FC Oss. Indeling topklasse zondag: Argon, Achilles'29, AFC, Baronie, Dijkse Boys, EVV, Gemert, Haaglandia, FC Hilversum, Hollandia, JVC Cuijk, FC Lienden, FC Oss (degradant Jupiter League), Quick'20, De Treffers en VVSB.